... Een fris
"pas gedoucht" gevoel ...

Vochtige doekjes voor de anale hygiëne kunnen contacteczeem tot gevolg hebben


Deze patiënten adviseert Hochscheid om tenminste over te stappen op stof. Daarvoor kunnen bijvoorbeeld gebruikte lakens in handige doeken worden gesneden. Zeep, shampoo en andere toevoegingen moeten eveneens niet worden gebruikt. Om deze reden ontraadt de Frankfurter dermatologe ook de gebruikelijke vochtige doekjes, omdat ze additieven bevatten die kunnen leiden tot contacteczeem.

Voor het aansluitend afdrogen moet natuurlijk ook geen papier worden gebruikt - ook hier is stof, wegens zijn geringere neiging tot pluizen, duidelijk in het voordeel, benadrukt Hochscheid. Optimaal zou het echter zijn om het zitvlak vervolgens op een laag niveau te föhnen - dat voorkomt zowel pluizen als irritatie door wrijving.

Een veel voorkomende fout bestaat in het aanbrengen van zalf. Zalf zorgt voor een "folie-effect" en stimuleert daarom de door zweten veroorzaakte huidmaceratie.

Zeer populair, echter eveneens problematisch, is volgens de ervaring van Hochscheid het gebruik van cortisonepreparaten bij hemorroïden. Want ook een lichte corticoïde leidt op den duur tot huidatrofie. Daardoor wordt de huid kwetsbaarder. Preparaten die corticoïden bevatten moeten daarom in de anale zone slechts in uitzonderingsgevallen en slechts korte tijd worden toegepast.

Maar er zijn meer budgetbesparende tips voor wat patiënten met een anaal eczeem zelf kunnen doen. Bij de keuze van ondergoed adviseert Hochscheid haar patiënten boxershorts, omdat deze de luchtverversing bij de gevoelige delen begunstigen. Ook bovenkleding moet daarom los en luchtig zijn.
Niet altijd wanneer het aan het achterste jeukt zijn hemorroïden de schuld. Veel patiënten die met dat vermoeden naar de dokter gaan, krijgen daar - voor hen zeer verrassend - een geheel andere diagnose. De reden daarvoor: "Aandoeningen in het endeldarmgebied hebben vaak identieke symptomen, licht professor Alexander Herold van het endeldarmcentrum in Mannheim toe. Meestal zijn dit jeuk of een branderig gevoel in de anale zone, etteren of smeren, soms ook pijn. Sommige patiënten hebben na de stoelgang het gevoel een onvolledige lediging. Rood bloed op het toiletpapier of op de uitscheidingen en verdikkingen of knobbelvorming wijzen er eveneens op dat de oorzaak van de klachten bij de endeldarm ligt.

Hoewel de meeste van deze aandoeningen slechts hinderlijk en onaangenaam, maar niet gevaarlijk zijn, dient een dokter er altijd en zo spoedig mogelijk naar te kijken. "Achter al deze symptomen kan zich ook endeldarmkanker verbergen, die sterk daarop lijkende klachten veroorzaakt", waarschuwt Herold. Onbehandeld kunnen echter bijvoorbeeld vijgwratten degenereren of een anale fistel leiden tot een beschadiging van de sluitspier.

« Terug naar overzicht