... Een fris
"pas gedoucht" gevoel ...

Hygiëne, gezonde voeding en veel bewegen werken preventief


Oorzaak van endeldarmaandoeningen is vaak een onjuiste anale hygiëne.
Ook wie langdurig lijdt aan diarree of verstoppingen heeft een groter risico dat er iets verandert in de anale zone. Preventief kan dus al een evenwichtige, volwaardige voeding bijdragen tot een gezonde spijsvertering.

Omdat een hardnekkige verstopping de darmen kan beschadigen, moet u bij dergelijke problemen beslist een arts op apotheker raadplegen. Voorkom bovendien persen op het toilet. Langer dan drie tot vijf minuten moet een bezoek aan het kleinste kamertje niet duren. "Als je niet kan, dan hoef je gewoon niet", zegt professor Herold.

Naast een gezonde voeding zorgt regelmatige beweging voor een versterking van bekkenbodem en sluitspier. In veel gevallen herstelt een lichte verstopping al door sportieve activiteiten. Even belangrijk is de juiste hygiëne. Reinig de anale zone na de stoelgang grondig, zonder krachtig te wrijven. Vochtige doekjes leveren weliswaar goede diensten, maar hebben een hoog allergierisico. 20 tot 25 procent van alle mensen vertrouwt de geur- en conserveringsstoffen daarin niet. Het gevolg is jeuk en een branderig gevoel. Gebruik liever lauwwarm water voor de reiniging. Bijzonder geschikt voor de anale hygiëne zijn bidets, die in Duitsland echter zelden worden geplaatst. Als alternatief zijn er toilet-inzetstukken van kunststof. U kunt deze ook voor zitbaden gebruiken, die onder toevoeging van eikenschors of kamille bij een geïrriteerd slijmvlies zorgen voor verlichting en het genezingsproces ondersteunen.

Maar pas op: Hoezeer de symptomen van de verschillende endeldarm-aandoeningen ook op elkaar lijken, de therapie hiervan is heel verschillend. Een bezoek aan de dokter is in ieder geval noodzakelijk, want meestal kunnen de klachten niet met eenvoudige medicamenteuze maatregelen worden behandeld.

Apotheken Umschau; 22-09-2005

« Terug naar overzicht